Schalke kämpade till sig 1-1 mot FC Bayern

Schalke kmpade till sig 1-1 mot FC Bayern

Julian Draxler tar emot bollen framför Derek Boateng.

Efter att ha blivit utspelade under de första 25 minuterna i matchen och hamnat i ett 0-1 underläge tog FC Schalke 04 sig samman och kom tillbaka på ett föredömligt sätt. “Die Knappen” kämpade sig in i matchen och kunde utjämna till slutresultatet 1-1 i den 62:a minuten. Det omdiskuterade målet gjordes av lagets bäste spelare, lagkaptenen Benedikt Höwedes. Ett rättvist resultatet som borde ge laget nytt självförtroende och tränaren Jens Keller lite arbetsro. Tyvärr skadade sig tre spelare.

Inramningen på ett fullsatt Veltins-Arena innan matchen var perfekt. Ett strålande tifo från Schalke-fansen med bilder från kultfilmen “Fußball ist unser Leben”, som spelades in “auf Schalke”, var imponerande. Schalkes klubbledning med ordföranden Clemens Tönnies i spetsen hedrade Schalkes världsmästare Benedikt Höwedes och Julian Draxler. “Vi är stolta över er” ropade Tönnies i mikrofonen..

Världsmästeren från 1990 Olaf Thon gav VM-spelarna varsin minnestavla och blommor. Sedan var det “schluss mit lustig”. FC Bayern München satte genast fart i matchen och tog tag i taktpinnen. Schalkes tränare Jens Keller hade varit tvungen att göra en hel del ändringar i laget. Höwedes spelade vänsterback istället för korsbandsskade Sead Kolasinac. Felipe Santana kom in och spelade på Höwedes´ mittbacksplats.

Det defensiva mittfältet var nytt. Jan Kirchhoff fick debutera mot sitt Bayern som han är utlånad från. Fotledsskadade Kevin-Prince Boateng kunde inte spela. Formsvaga Roman Neustädter ersättes av Marco Höger. Max Meyer var åter med i startelvan och spelade på det offensiva mittfältet. Choupo-Moting tog förkylde Klaas-Jan Huntelaars plats på topp.

FC Bayern dominerade helt under de första 25 minuterna. Hemmaspelarna i S04 såg ängsliga ut och hade för stor respekt för stjärnorna från Bayern, där Xabi Alonso gjorde debut. Ralf Fährmann i hemmamålet fick inledningsvis rädda skott från Müller och Lewandowski (4/5 min) och hålla kvar “die Königsblauen” i matchen. Bortalagets mål genom Lewandowski i den 10:e minuten kunde han dock inte avvärja.

Matchen hade börjat precis som tidigare säsongers matcher mellan lagen. Schalke var underlägsna och hade inget att sätta emot Bayerns press- och passningsspel. Frågan var bara hur många mål som mästarna skulle göra. Att spelarna i Schalke visade sig så osäkra kanske inte var så konstigt. Felstarten på säsongen med två inledande förluster i cupen och ligan hade inte direkt stärkt självförtroendet. Bayern förde matchen som de ville med sitt fina passningsspel.

Schalke fick jaga och kom ingenstans. Laget hade inga anfall. Kirchhoff och Höger fick tidigt gula kort vilket såklart inte var bra. I mitten av halvleken drog FCB ned lite på takten och Schalke kunde börja andas en aning. Sidney Sam hade det första skottet på mål i den 27:e minuten. Halvleken slutade med att Kaan Ayhan fick en möjlighet att pricka öppet mål från 50 meter efter en Neuer-utflykt. Högerbacken lyckades dock inte träffa målet.

Kirchhoff fick gå ut skadad i den 40:e minuten och ersattes av Neustädter. Oturen fortsätter att grina i ansiktet för Kirchhoff. Bayern fortsatte att spela på sparlåga i den andra halvleken och inriktade sig på kontringar. “Die Knappen” kom in mer i spelet och fick fler möjligheter. Man tog för sig mer och var mer aggressiva. Bl a hade Draxler en nick mot målet och Choupo-Moting en chans där han kom fri men var för långsam och fumlade till det så att Boateng kunde bryta.

Domaren Fritz hade ingen lyckad kväll. Många beslut gick emot hemmalaget och spelarna med Draxler i spetsen var irriterade. Draxler hade tur som inte fick sitt andra gula kort. I den 62:a minuten kom så kvitteringsmålet genom lagkaptenen Höwedes. Det började med en frispark som Sam slog från högersidan. Dante styrde bollen mot sitt eget mål där Alonso försökte slå bort den. Räddningsförsöket tog sedan på Höwedes arm från nära håll och in i målet.

Bayern-spelarna protesterade men domaren godkände målet vilket var korrekt. Rättvist var det också. Det var för övrigt det första målet som Neuer släppte in som Bayern-målvakt på sin gamla hemmaarena. Bortalaget hade förstås hoppats på att behålla ledningen och även utöka resultatet. Schalke hade kämpat sig tillbaka i matchen och bjöd nu hårdare motstånd än i början av matchen. Bayern hade det inte lika lätt.

Nu fick FCB tänka om och bli mer offensiva igen. Shaqiri fick också en farlig målchans i den 72:a minuten men Fährmann var där och räddade. S04 fick inrikta sig på försvarsarbetet igen och blev alltmer stressade i sitt spel. Naturligtvis ville man försöka rädda 1-1 tiden ut. Dessutom skadade sig både Ayhan och Santana och fick bytas ut. In kom säsongdebuterande Dennis Aogo som vänsterback samt Christian Fuchs.

Tränaren Keller fick åter ställa om försvaret. Höger blev högerback. Höwedes gick från att först ha varit vänsterback, sedan högerback, nu in som mittback och Aogo fick flytta ner till vänsterback efter en kort stund då Fuchs kom in på vänstermittfältet. Schalke-spelarna tog ut sina sista krafter under de avslutande 10 minuterna samt de fyra tilläggsminuterna.och kunde rädda resultatet 1-1.

Efter en svag inledning där Schalke lät Bayern göra vad de ville kämpade sig laget tillbaka och visade moral och fighting spirit. Det ger en förhoppning om bättre tider. Tyvärr fortsätter skadeländet att ställa till det för Keller. Troligen blir Kirchhoff (knä) och Santana (ljumske) borta flera veckor. Ayhans vadskada ser inte lika allvarlig ut. Vi får se om sportchefen Horst Heldt nu köper in någon ytterligare spelare innan transferfönstret stänger på måndag.

Bäst i Schalke var målvakten Fährmann vilken räddade laget från fler baklängesmål inledningsvis samt kämpen Höwedes som hann spela på tre positioner under matchen. Joel Matip, Draxler och Choupo-Moting får godkänt även om Choupo-Moting fortsätter att vara olycklig i sina avslut. Nu väntar först ett landslagsuppehåll innan det kommer bortamatcher mot Mönchengladbach (13 sep) och Chelsea i Champions League (17 sep).

Laguppställningarna:
Schalke: Fährmann – Ayhan (76. Aogo), Santana (80. Fuchs), Matip, Höwedes – Höger, Kirchhoff (39. Neustädter) – Sam, Meyer, Draxler – Choupo-Moting
Avbytarbänk: Wetklo, Barnetta, Clemens, Obasi

Bayern: Neuer – Lahm, Boateng (60. Dante), Badstuber – Shaqiri, Xabi Alonso (68. Hojbjerg), Rode, Alaba – Müller, Götze (57. Bernat) – Lewandowski

Målen: 0:1 Lewandowski (10.), 1:1 Höwedes (62.)

Publik: 61.973 (utsålt)

Gula kort: Kirchhoff, Höger, Draxler, Sam – Rode

Tränaren Jens Keller sade efter matchen att laget inte var med i matchen de första 25 minuterna. Sedan hade man börjat fightas om bollarna, löpa mer och blivit mer tighta. “Hade vi spelat så här hade vi inte åkt ut i cupen mot Dresden. Vi har redan upplevt flera svåra situationer men vi håller ihop”. Sportchefen Horst Heldt tyckte att resultatet var välförtjänt. “Vi visade moral och vet nu om våra egna styrkor. Det var den riktiga reaktionen från laget som jag hoppades på efter två raka förluster”. Lagkaptenen Benedikt Höwedes menade att man blivit belönade för sitt uppoffrande spel. “Vi har en starkt trupp och det ville vi bevisa för våra fans. Även för kommande matcher”.