Matchrapport: Bayer 04 Leverkusen – Borussia Mönchengladbach. Poängsviten …

Matchrapport Bayer 04 Leverkusen - Borussia Mnchengladbach. Pongsviten bruten.

Under kvällen fick Granit Xhaka och Mönchengladbach sin poängsvit bruten när man förlorade mot Leverkusen med 5-0.

Efter 10 raka Bundesligamatcher utan förlust för Mönchengladbach blev man idag förnedrad på BayArena mot Leverkusen då man förlorade med 5-0. Förhoppningsvis en engångsföreteelse som man snabbt glömmer.

Ett formstarkt Mönchengladbach mötte ett formsviktande Bayer Leverkusen under lördagskvällen. Efter vinst förra helgen mot ligaledarna FC Bayern München hade man inte förväntat sig att bryta sin trend mot tidigare mittenplacerade Leverkusen. Ännu mindre hade man förväntat sig att bli utspelade och förlora med 5-0.
Leverkusen kommer från en bra Champions League-omgång där man lyckades ta ett poäng från FC Barcelona medan Mönchengladbach kommer från en tappad ledning och förlust mot Manchester City.

1:a halvlek:
Bayer 04 Leverkusen öppnade med en offensiv fotboll och kreativa anfallsspelare. De verkade väldigt taggade från minut ett och visade att Mönchengladbach inte skulle få en lätt afton.
I defensiven var man väldigt kompakta och hade en hög press mot bollskickliga Mönchengladbach.
Efter flera farligheter mot de ofokuserade Mönchengladbach-försvaret lyckades Stefan Kiessling hitta nätet i den 30e minuten. Efter snabba kortpassningar i Mönchengladbach straffområde fick Roberto Hillbert bollen och spelade in den till en närmast fristående Stefan Kiessling som nickar in bollen i målet.

Mönchengladbach spelade inte fotboll som man brukar och verkade ha brist på fokus under första halvleken. Många frisparkar emot sig och väldigt sega i tanken.
Få anfall under första halvleken men dock något enstaka farligare läge, b.la. av Lars Stindl som får en chans mot Leverkusen-målvakten Leno.
I uppspelen hade man det väldigt svårt mot ett taktiskt smart Leverkusen.
Josip Drmic fick chansen från start mot sin före detta klubb och Raffael fick sitta på bänken. Ibrahima Traore var tillbaka från start efter skadefrånvaro och var en av de bättre i ett dåligt Mönchengladbach-offensiv.

2:a halvlek:
Bayer Leverkusen fortsatte med sin offensiva fotboll och stabila defensiv. Hemmalaget tillät inte Mönchengladbach att skapa mycket och hittade ständigt passningar förbi lagdelarna.
Det fanns stora intentioner på att man inte skulle vara nöjd med sin 1-0 ledning utan man fortsatte lägga tryck på Mönchengladbach.
Första målet för halvleken kom i den 63e minuten genom ett väldigt snyggt mål av Chicharito. Stefan Kiessling väggspelar sig fram i Mönchengladbach straffområde och klackar sedan bollen till Chicharito. Chicharito skottfintar Mönchengladbach försvararen och lägger sedan in bollen med en yttersida bakom Yann Sommer.
Andra målet för halvleken skedde redan tre minuter efter, i den 66e minuten av Stefan Kiessling på hörna slagen av Hakan Calhanoglu.
Men hemmalaget fortsatte lägga tryck efter sina tre mål och var närmast ostoppbara.
I den 75e minuten skulle de hitta nätet igen, denna gång av Chicharito som gjorde sitt andra mål för matchen. Karim Bellarabi får en fin boll i djupled och spelar sedan in den på en inlöpande Chicharito.
Bara en minut senare skulle Chicharito göra sitt tredje för matchen. Anfallskollegan Stefan Kiessling driver in bollen i banan och passar den sedan till Chicharito som är stående utanför boxen. Chicharito vänder sedan enkelt upp med bollen och placerar bollen i högra hörnet.
5-0 leder hemmalaget med och resultatet stannar också där.

Mönchengladbach gör två byten i halvtid. Raffael och Nico Elvedi. Raffael tillförde en starkare offensiv under de första minuterna av andra halvlek. En frispark i stolpen av Raffael var sedan den enda riktiga farligheten bortalaget hade under andra halvlek.
Den fortsatt dåliga fokusen visade sig ännu mer under andra halvlek med felpassningar, miss i positionsspelet och brist på kreativitet i anfallen.
Efter Leverkusen gjorde 3-0 målet hade Mönchengladbach en bättre period och kunde komma till ett fåtal anfall. Dock fanns bristen på fokus kvar och man var helt enkelt inte med mentalt i matchen.
5-0 representerar matchbilden ganska bra, dock hade det varit skönt för Mönchengladbach om man hade fått göra ett mål.

Spelare
I hemmalaget var Chicharito onekligen matchens bästa spelare med ett hattrick. En kreativ anfallare som besitter absoluta världsklass kvalitéer. Snabb i djupled och väldigt skicklig med boll.
Stefan Kiessling var ett annat orosmoln för Mönchengladbach inför matchen och bevisade detta idag. Med två fina mål och två fina assist var matchens näst bästa spelare. En väldigt stark forward som är bra i luften men även bra och stabil med boll. Chicharito och Kiessling kompletterar varandra på ett mycket bra sätt.

I bortalaget var det svårare att plocka ut spelare efter en dålig prestation av laget. Men Granit Xhaka var en av de stabilare spelarna och gör inte en dålig match. Han var stundtals stabil i defensiven och visar hög lägsta nivå. En smart spelare som försökte pusha på laget trots underläge. Smarta passningar i offensiven som ofta hade adress.
Oscar Wendt var kanske Mönchengladbach bästa spelare med lite felpass och en relativt stadig defensiv. Då väl Mönchengladbach hade anfall var han ofta med från sin vänsterbacksposition.

Efter förlusten åkte Mönchengladbach ner på en femteplats efter Wolfsburg.
Nästa helg möter man Werder Bremen på hemmaplan där man kan bevisa att detta var en engångsföreteelse.

Bayer Leverkusen:
45’ Roberto Hillbert ut, Giulio Donati in
79’ Chicharito ut, Admir Mehmedi in
87’ Kevin Kampl ut, Marlon Frey in

Mönchengladbach:
45’ Tony Jantschke ut, Nico Elvedi in
45’ Ibrahima Traore ut, Raffael in
80’ Mahmoud Dahoud ut, Marvin Schulz in