”Vi behöver ett under”, sade Jos Luhukay innan lördagens bortamatch mot Bayern München. Holländaren blev dessvärre inte bönhörd av fotbollsgudarna, men med en taktiskt väl genomförd match av Hertha Berlin kunde man åtminstone störa världens just nu bästa fotbollslag och lämna Sydtyskland med höga huvuden.

Säsongens tuffaste test stod för dörren när Bayern München bjöd in huvudstadslaget för match i Bundesligas tionde omgång, på ett som vanligt utsålt Allianz Arena. Herr Luhukay valde en aning mer defensivt kalibrerad startelva, då exempelvis Cigerci fick starta på målfarlige Allaguis bekostnad:

Pekarik, Lustenberger, Langkamp, v.d. Bergh
Hosogai, Skjelbred
Cigerci, Ben-Hatira, Schulz
Ramos

Första halvlek inleddes med ett modigt Hertha, som minsann vågade ha boll och hota i offensiven. Bayern verkade nästintill förvånade av denna fräckhet och lät också Ramos ostört nicka in matchens andra hörna redan i den fjärde spelminuten. Återigen var det Skjelbred som stod för leveransen – precis som mot Gladbach i förra omgången.

Hertha fortsatte pumpa på och blanda offensivlusta med resolut försvarsspel. Ben-Hatira fick en gyllene möjlighet att utöka ledningen tio minuter in i matchen, men tunisierns fräcka skottchip gick i ribban. Bayern var nu ett uppretat lag, som sakta började jobba sig in i matchen. Ett kanonskott från Kroos tvingade fram en jätteräddning av Kraft i minut 19.

Kort därefter tvingades hemmalaget till två byten; nämnde Kroos samt Robben fick utgå pga skador och in kom Mandzukic  och Götze. Inte direkt några dussinlirare att slänga in… Pep Guardiola skulle också snart få se vikten av att spela med en renodlad anfallare – dryga fyra minuter behövde Mandzukic på plan innan han nickat in kvitteringen bakom Kraft. Dessvärre efter taffligt agerande av Hertha-målvakten som missbedömde frisparksinlägget rejält och på så vis kom ur position. Att stackars Langkamp dessutom hade tre(!) Bayern-spelare att markera gjorde inte saken bättre. Utjämnat och resultatet 1-1 stod sig halvleken ut.

Andra halvlek antog en snarlik start som den första, med ett piggt Hertha-anfall där Cigerci får ett bra läge att göra sitt första mål i Hertha-tröjan. Dessvärre täcks avslutet ut till en resultatlös hörna efter uppoffrande försvarsspel av Bastian Schweinsteiger.

Sedan var det slut på det roliga. Fem minuter in på halvleken uppstod en repris av Bayerns kvitteringsmål, då Lustenberger inte förmåde störa Mandzukic och kroaten kunde återigen nå högst på Schweinsteigers inspel. 3-1 kom kort därefter när Götze skickligt placerade in Bayerns tredje nickmål för dagen – ett mål där Pekarik borde agerat tuffare mot det bayerska nyförvärvet.

Många, inklusive undertecknad, såg nu matchen som avgjord. Men Hertha ville annorlunda och slog tillbaka omedelbart. Med dryga halvtimmen kvar att spela kunde Ben-Hatira nämligen trycka in reduceringen på volley från nära håll, utan chans för Manuel Neuer. Målet bäddade för en öppen avslutning på matchen. Bayern hade givetvis mycket mer boll än gästerna, men skapade ändå relativt få heta målchanser jämfört med hur det brukar se ut på Allianz Arena.

Hertha fortsatte samtidigt  stå upp bra defensivt men hade också svårt att skapa något vidare tryck som gjorde att en kvittering kändes logisk. Luhukay chansade med tre offensiva byten, där Allagui, Ronny samt unge Mukthar (som därmed begick sin Bundesligadebut) alla fick speltid. Dessvärre uteblev kvitteringsmålet och Bayern kunde till slut inkassera säsongens åttonde vinst i Bundesliga.

Sammanfattningsvis en imponerande insats av Hertha. Att laget lyckas störa ett lag av Bayerns kaliber visar på att Hertha Berlin anno 2013/14 definitivt är ett lag för den övre halvan av tabellen, även om det oficiella målet om att hålla sig kvar ännu kvarstår. Visst kan det kännas snopet att behöva släppa in tre mål på samma vis – försvarspelet vid defensiva fasta situationer fungerade inte igår – men sammantaget ska hela laget ha en eloge för hur man i övrigt genomförde denna match. Det är bara att jämföra insatserna mot Bayern senaste Bundesligasäsongen 2011/12 (förluster med 0-4, 0-6) för att inse att Luhukays lagbygge står på stadig Bundesligamark.

Byten för Hertha:
Mukthar (Ben-Hatira, 77’), Allagui (v.d. Bergh, 78’), Ronny (Hosogai, 86’)

Eins zu null i Berlin!
Det så upphaussade brödramötet mellan Gladbachs Raffael och Herthas Ronny gick om intet, men i ärlighetens namn var det nog få Herthaner som sörjde detta. Hemmalaget kunde nämligen ta en ny meriterande, tillika rättvis, hemmaseger på lördagskvällen – en seger som innebär fortsatt häng på Bundesligas toppskikt.